1

2

Przepisy

Sernik na zimno z owocami i płatkami róż

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 480 minut

porcje: 10 porcji

Sernik na zimno z owocami i płatkami róż to smakowita i niezwykle przyjemna dla oka propozycja na letni deser. Sernik na zimno jest idealnym rozwiązaniem na ciepłe miesiące, kiedy nie mamy ochoty na spędzanie czasu w gorącej kuchni. W dodatku dzięki winogronowej galaretce przezroczystej WINIARY sernik z owocami i płatkami róż zyskuje ciekawy i piękny wygląd, który z pewnością przekona do siebie niejednego entuzjastę smacznych i ciekawych przepisów na lato. Sprawdź nasz przepis na sernik na zimno z owocami i płatkami róż!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozpuść 1 galaretkę według przepisu na opakowaniu.
  2. Kwiaty róży poukładaj w foremce i zalej rozrobioną letnią galaretką.
  3. Odstaw do lodówki na 2 godz. do stężenia.
  4. Kolejne 2 galaretki rozpuść według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretki przestygną – dodaj je do róży w foremce.
  5. Dodaj brzoskwinie i ponownie odstaw do stężenia na 2 godz.
  6. Ostatnią galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i delikatnie przestudź.
  7. Gdy będzie już chłodna, wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym.
  8. Tak przygotowaną masę wlej do formy z różą i zostaw w lodówce na 3-4 godziny.
  9. Przed podaniem rozgrzej formę w gorącej wodzie w dużej misce kuchennej lub w dużym garnku (przez około 20-25 sekund). Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć tort z galaretki na talerz. Pamiętaj, by nie zalewać wodą galaretek!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: