składniki:
liczba porcji:
Rozczyn drożdżowy


Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy: do naczynia wrzuć drożdże i zasyp cukrem, następnie zalej letnim mlekiem (nie gorącym, gdyż temperatura zabija drożdże!).
- Wymieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj mąkę i ponownie zamieszaj, aby nie było grudek. Powstała miksturę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wymieszaj szklankę mleka z miodem oraz jajkiem. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, masło oraz sól.
- Połącz składniki i wyrabiaj je na gładkie ciasto.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości.
- Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
- Z wyrośniętego ciast uformuj bułeczki o masie ok. 50-60 g każda, następnie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrób w każdej bułeczce wgłębienie.
- Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, nałóż budyń oraz owoce.
- Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYOwoce takie jak maliny, agrest czy porzeczka, których latem jest pod dostatkiem, to wspaniałe dodatki do wszelkich deserów i przekąsek. Proponowany przez nas przepis na drożdżówki z owocami jest bardzo łatwy do wykonania! Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie niezbędne składniki do stworzenia ciasta drożdżowego i odczekać odpowiednią ilość czasu, aby mogło dobrze wyrosnąć. Następnie trzeba już tylko ugotować budyń i ozdobić nim świeżo upieczone drożdżówki. Nie zapominaj oczywiście o owocach! Brzmi niezwykle prosto i smacznie, prawda? Sprawdź nasz przepis na drożdżówki z owocami!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?