Drożdżówka z owocami

4/5 4 14 5 1
4/5 4 14 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 5 min.

  • Porcje: 16

składniki:

liczba porcji:

Rozczyn drożdżowy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy: do naczynia wrzuć drożdże i zasyp cukrem, następnie zalej letnim mlekiem (nie gorącym, gdyż temperatura zabija drożdże!).
  2. Wymieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj mąkę i ponownie zamieszaj, aby nie było grudek. Powstała miksturę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Wymieszaj szklankę mleka z miodem oraz jajkiem. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, masło oraz sól.
  4. Połącz składniki i wyrabiaj je na gładkie ciasto.
  5. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości.
  6. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
  7. Z wyrośniętego ciast uformuj bułeczki o masie ok. 50-60 g każda, następnie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrób w każdej bułeczce wgłębienie.
  8. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, nałóż budyń oraz owoce.
  9. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis przepisu:

Owoce takie jak maliny, agrest czy porzeczka, których latem jest pod dostatkiem, to wspaniałe dodatki do wszelkich deserów i przekąsek. Proponowany przez nas przepis na drożdżówki z owocami jest bardzo łatwy do wykonania! Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie niezbędne składniki do stworzenia ciasta drożdżowego i odczekać odpowiednią ilość czasu, aby mogło dobrze wyrosnąć. Następnie trzeba już tylko ugotować budyń i ozdobić nim świeżo upieczone drożdżówki. Nie zapominaj oczywiście o owocach! Brzmi niezwykle prosto i smacznie, prawda? Sprawdź nasz przepis na drożdżówki z owocami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?