1

2

Przepisy

Drożdżówka z owocami

4/5 4 13 5 1

porcje: 16 porcji

Owoce takie jak maliny, agrest czy porzeczka, których latem jest pod dostatkiem, to wspaniałe dodatki do wszelkich deserów i przekąsek. Proponowany przez nas przepis na drożdżówki z owocami jest bardzo łatwy do wykonania! Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie niezbędne składniki do stworzenia ciasta drożdżowego i odczekać odpowiednią ilość czasu, aby mogło dobrze wyrosnąć. Następnie trzeba już tylko ugotować budyń i ozdobić nim świeżo upieczone drożdżówki. Nie zapominaj oczywiście o owocach! Brzmi niezwykle prosto i smacznie, prawda? Sprawdź nasz przepis na drożdżówki z owocami!

składniki:

Liczba porcji:

Rozczyn drożdżowy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy: do naczynia wrzuć drożdże i zasyp cukrem, następnie zalej letnim mlekiem (nie gorącym, gdyż temperatura zabija drożdże!). Wymieszaj do rozpuszczenia, następnie dodaj mąkę i ponownie zamieszaj, aby nie było grudek. Powstała miksturę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wymieszaj szklankę mleka z miodem oraz jajkiem.
  3. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, masło oraz sól.
  4. Połącz składniki i wyrabiaj je na gładkie ciasto.
  5. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości.
  6. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
  7. Z wyrośniętego ciast uformuj bułeczki o masie ok. 50-60 g każda, następnie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrób w każdej bułeczce wgłębienie.
  8. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem, nałóż budyń oraz owoce.
  9. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: