Klasyczny chłodnik w zupełnie nowym wydaniu. Kto powiedział, że
chłodnik musi być wykonany na bazie botwinki? Wersja z
ogórkiem i awokado łamie zasady i pokazuje, że każdy przepis można przekształcić w coś zupełnie nowego. Nasz
chłodnik ogórkowy z awokado łączy w sobie także takie składniki jak
pikantna rzodkiewka,
słony ser feta czy kwaskowaty
sok z cytryny. Okaże się doskonałym pomysłem na szybki, orzeźwiający i pożywny obiad w upalne dni.
Nie wymaga gotowania ani długich przygotowań. Trzeba jedynie dać mu odrobinę czasu na schłodzenie.
Na początek obierz ogórka, wydrąż z niego gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ser feta także pokrój w kostkę. Dojrzałe awokado obierz i pokrój na cząstki. Skrop je z sokiem z cytryny.
Sok nie tylko podkreśli smak awokado, ale zapobiegnie jego sczernieniu.
Kolejnym krokiem jest oczyszczenie rzodkiewek i pokrojenie ich w paski. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce i dodaj do nich pół litra jogurtu naturalnego. Następnie całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia. Gotową zupę
podawaj z cząstkami awokado i kostkami fety. Dobrze skomponuje się także z pieczywem. Możesz wybrać świeże lub przygotować aromatyczne grzanki.
Komentarze 0