Truskawkowa chmurka

5/5 5 9 5 1
5/5 5 9 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 3 godz. 30 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

Galaretka z truskawkami

Krem śmietankowy

Beza

Przygotowanie:

  1. Trzy truskawkowe galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudź, wymieszaj z truskawkami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
  2. Tężejącą galaretkę wylej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  3. Wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera. Ubijaj do otrzymania gęstego kremu, nie za długo aby się nie zważył. Krem przygotuj bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
  4. Białka umieść w misie miksera. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj mąką ziemniaczaną.
  5. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy.
  6. Piecz w temperaturze 140 C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłuż (lub skróć) czas pieczenia. Wystudź.
  7. Galaretkę wyjmij z lodówki i wyłóż na nią gotowy krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłodź przez 2 godziny w lodówce.

Opis przepisu:

Truskawkowa chmurka to przepis dla wszystkich entuzjastów prostych i smacznych deserów, idealnych do wykonania w każdej chwili. Dobrze sprawdzi się podczas niespodziewanej wizyty gości, jako deser do niedzielnego obiadu lub po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na intensywnie owocowy deser. Sprawdź nasz przepis na truskawkową chmurkę i ciesz się smakiem słodkich truskawek!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?