1

2

Przepisy

Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym

5/5 5 22 5 1

porcje: 4 porcje

Nasiona chia to zdrowy sposób na smaczną przekąskę. Kokosowy deser z chia i musem truskawkowym to letnia wersja lekkiego przysmaku z wykorzystaniem owoców sezonowych. Mus truskawkowy to prosty i smaczny do wykonania deser - idealny na każdą okazję. Sprawdź nasz przepis i dowiedz się jak stworzyć smakowitą kokosowo-truskawkową wariację w sam raz na upalne dni!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe zagotuj z syropem z agawy i wiórkami kokosowymi. Odstaw do ostudzenia i wymieszaj z nasionami chia. Mieszaj co jakiś czas do wystudzenia i wyłóż do pucharków. Włóż do lodówki na 3 godziny.
  2. Zblenduj truskawki na puree. Rozpuść galaretkę truskawkową w 50 ml (3 – 4 łyżkach) wrzącej wody. Wlej do puree z truskawek i zblenduj razem. Wyłóż na masę z chia i włóż do lodówki do stężenia.
  3. Ozdób świeżymi owocami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

  • Katka47

    Deser rewelacja:)

    Świetny zdrowy deser, w sezonie truskawkowym jak najbardziej na tak:) W przepisie nie ma podanej proporcji wody na galaretkę, ja rozpuściłam w jednej szklance wody jedną galaretkę i wyszło super.

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: