Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 6

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Cukier miksujemy z olejem na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodajemy 5 żółtek i ponownie miksujemy. Dodajemy startą pietruszkę, mąkę ryżową oraz owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia składników. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę pietruszkową wlewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 45 min. w 175 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wystudzone blaty przekrajmy na 2 części. Najlepiej przekrawać je następnego dnia, gdyż ciasto bardziej "dojrzeje" i będzie łatwiejsze do przekrojenia. Każdą część ciasta można naponczować np. mocną herbatą, przełożyć kremem budyniowym Winiary i udekorować wg uznania.
  2. Krem: Szklankę mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozdrobniony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając (ol. 1 minutę). Krem odstawiamy do przesygnięcia, a następnie przekładamy nim blaty pietruszkowe.

Opis przepisu:

Torcik pietruszkowy na pewno zachwyci Twoich gości oryginalnym smakiem. Jest przepyszny i wygląda uroczo :)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?