Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 10

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Spód ciasteczkowy

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w mikrofali lub małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.
  2. Ciasteczka zbożowe pokrusz i wrzuć do misy blendera lub robota. Dodaj do nich masło orzechowe i zwykłe masło.
  3. Miksuj ciasteczka do uzyskania lekko wilgotnej masy. Powstałą masą wylep dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociśnij lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmij i odstaw na chwilę, aby spód lekko przestygł.
  5. W misce wymieszaj biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny.
  6. Masy nie ubijaj ani nie ucieraj, mieszaj tylko do połączenia składników. Wylej ją na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki.
  7. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.

Opis przepisu:

Sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu.

Zobacz ten przepis też na moim blogu

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?