1

2

Przepisy

Cytrynowy sernik z truskawkami blogerki Kulinarne Przygody Gatity

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 80 minut

porcje: 10 porcji

Sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu.

Zobacz ten przepis też na moim blogu

składniki:

Liczba porcji:

Spód ciasteczkowy

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Masło roztop w mikrofali lub małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.
  3. Ciasteczka zbożowe pokrusz i wrzuć do misy blendera lub robota. Dodaj do nich masło orzechowe i zwykłe masło.
  4. Miksuj ciasteczka do uzyskania lekko wilgotnej masy. Powstałą masą wylep dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociśnij lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut, aż się lekko przyrumieni. Formę wyjmij i odstaw na chwilę, aby spód lekko przestygł.
  6. W misce wymieszaj biały zmielony ser, rozkłócone dwa jajka, śmietanę i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny.
  7. Masy nie ubijaj ani nie ucieraj, mieszaj tylko do połączenia składników. Wylej ją na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki.
  8. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (bez termoobiegu) przez około 50-60 minut. Masa serowa na wierzchu powinna być delikatnie ścięta.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: