1

2

Przepisy

Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym blogerki Ostra na słodko

5/5 5 4 5 1

porcje: 16 porcji

Połączenie delikatnego ciasta z fantastycznym czekoladowym kremem budyniowym i delikatną masą serową tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Karmelowa polewa z orzechami wieńczy całość i sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.

Zobacz ten przepis też na moim blogu

składniki:

Liczba porcji:

CIASTO:

MASA BUDYNIOWA:

MASA SEROWA:

POLEWA KARMELOWA:

Przygotowanie:

  1. CIASTO:
    Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i masłem na gładkie ciasto.

    Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy.
  2. MASA BUDYNIOWA:
    W rondelku gotujemy 3/4 mleka z cukrem, w pozostałym rozrabiamy 2 budynie.

    Budynie wlewamy do gorącego mleka i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty.

    Gorące wylewamy na ciasto.
  3. MASA SEROWA:
    Białka ubijamy z odrobiną soli.

    Masło ucieramy z cukrem, a stale ucierając dodajemy żółtka i zmielony twaróg.

    Dodajemy budyń waniliowy, a na samym końcu ubitą pianę z białek – delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.

    Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu.

    Pieczemy około 40-45 minut w 160C.

    Studzimy.
  4. POLEWA KARMELOWA:
    Na patelni roztapiamy cukier, dodajemy masło, energicznie mieszamy a następnie zalewamy śmietanką.

    Gotujemy ok. 1 minutę, studzimy, zalewamy przygotowane ciasto i obficie posypujemy prażonymi orzechami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: