Sernik karmelowy z budyniem czekoladowym blogerki Ostra na słodko

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Porcje 16

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

CIASTO:

MASA BUDYNIOWA:

MASA SEROWA:

POLEWA KARMELOWA:

Przygotowanie:

  1. CIASTO:
    Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i masłem na gładkie ciasto.

    Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy.
  2. MASA BUDYNIOWA:
    W rondelku gotujemy 3/4 mleka z cukrem, w pozostałym rozrabiamy 2 budynie.

    Budynie wlewamy do gorącego mleka i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty.

    Gorące wylewamy na ciasto.
  3. MASA SEROWA:
    Białka ubijamy z odrobiną soli.

    Masło ucieramy z cukrem, a stale ucierając dodajemy żółtka i zmielony twaróg.

    Dodajemy budyń waniliowy, a na samym końcu ubitą pianę z białek – delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy.

    Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu.

    Pieczemy około 40-45 minut w 160C.

    Studzimy.
  4. POLEWA KARMELOWA:
    Na patelni roztapiamy cukier, dodajemy masło, energicznie mieszamy a następnie zalewamy śmietanką.

    Gotujemy ok. 1 minutę, studzimy, zalewamy przygotowane ciasto i obficie posypujemy prażonymi orzechami.

Opis przepisu:

Połączenie delikatnego ciasta z fantastycznym czekoladowym kremem budyniowym i delikatną masą serową tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Karmelowa polewa z orzechami wieńczy całość i sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.

Zobacz ten przepis też na moim blogu

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?