1

2

Przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

5/5 5 12 5 1

przygotowanie: 90 minut

porcje: 10 porcji

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę.
  2. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki.
  3. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.
  4. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy. Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg). Piec przez 20 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.
  7. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.
  8. Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując.
  9. Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.
  10. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.
  11. Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.
  12. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.

2 wskazówki do przepisu

  • WINIARY
    Justyno, dodaj do jajek budyń w proszku:)
  • justyna
    Nie rozumiem czy dodać do białek proszek budyniowy czy już ugotowany budyń?

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: