Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Oceń ten przepis!

4/5 4 27 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 10

4/5 4 27 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.
  2. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy.
  4. Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg). Piec przez 20 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.
  5. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.
  6. Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie do ciast i kremów Winiary, cały czas miksując.
  7. Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.
  8. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.
  9. Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.

Opis przepisu:

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to pomysł na szybki i prosty deser! A wszystko to za sprawą dodatku do masy Budyniu do ciast i kremów ŚMIETANKOWY SMAK Sprawdź, jak dobrze smakuje kruszonka przykryta puszystą pianką! Zobacz ten przepis też na moim blogu

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?