1

2

Przepisy

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 10 porcji

Wielkanoc bez sernika? Na pewno nie w moim domu. Staram się zaskakiwać bliskich i co święta przygotowuję jakiś nowy smak. W tym roku planuję upiec waniliowy sernik z dodatkiem lekkiego, cytrynowego kremu, który idealnie współgra z wszelkimi owocami. W sklepach bez trudu można znaleźć obecnie borówki i maliny, a sernik pięknie się prezentuje, udekorowany właśnie nimi.

Zobacz ten przepis też na moim blogu Czekoladą Utkane

składniki:

Liczba porcji:

Masa serowa

Krem cytrynowy

Dekoracja

Spód ciasteczkowy

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył. Masło roztop i wlej do rozdrobnionych herbatników. Całość połącz łyżką, a następnie przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokryj dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównaj i włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksuj razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj jajka i śmietankę. Zmiksuj krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przełóż delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  3. Sernik piecz przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej - dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.
  4. Gdy sernik ostygnie wyciągnij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.
  5. By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlej jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość zamieszaj starannie rózgą kuchenną, a następnie wstaw na mały gaz. Gotuj przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągnij następnie garnek z gazu i od razu dodaj do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przed podaniem sernik pokryj warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdób malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: