Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką blogerki Mała Cukierenka

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 8

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

BISZKOPT:

DO NASĄCZENIA:

KREM CZEKOLADOWY:

PIANKA BRZOSKWINIOWA:

POLEWA:

DODATKOWO:

Przygotowanie:

  1. KREM CZEKOLADOWY:
    W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować.

    Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
  2. BISZKOPT
    Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

    Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

    Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

    Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

    Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

    Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.

    Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.
  3. PIANKA BRZOSKWINIOWA:
    Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.

    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.
  4. POLEWA
    Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać.

    Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Opis przepisu:

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką. Do jej przygotowania użyłam nowych budyniów do ciast i kremów marki Winiary, które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam…

Zobacz ten przepis też na moim blogu

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?