1

2

Przepisy

Cytrusowy torcik creme brulee blogerki Ósmy kolor tęczy

5/5 5 3 5 1

porcje: 4 porcje

Kto kiedykolwiek próbował klasycznego creme brulee, z pewnością wie, że to deser wyjątkowy. Delikatny, śmietankowy krem i pękająca pod łyżeczką warstwą wyrazistego karmelu to coś, na co mam ochotę zawsze, gdy o nim pomyślę. Próbowałam już wielu wersji – z owocami, klasycznej, cytrusowej i zawsze jest wyborny.

Pomyślałam więc, że można by ten niebiański smak przenieść do tortu, a że trudno byłoby zapiekać krem bezpośrednio na biszkopcie, z pomocą przyszedł mi budyń śmietankowy Winiary do ciast i kremów . To nowy produkt tej marki, przeznaczony głównie dla tych, którzy lubią przygotowywać domowe wypieki. Przyznam, że choć podchodziłam początkowo do niego sceptycznie, budyń okazał się świetny – gęsty, bez grudek i tak aksamitny, że trudno było mi się powstrzymać i nie wyjeść go w całości wprost z garnka.

Zobacz ten przepis na moim blogu

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw czyste.
  2. Jajka ubij z 0,5 szklanki cukru przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera lub robota kuchennego. Po ubiciu powinna powstać gęsta, jasna piana.
  3. Do ubitej piany dodaj przesianą mąkę w dwóch porcjach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników, aby nie zniszczyć struktury piany.
  4. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy i piecz biszkopt przez około 30-35 minut lub do momentu aż będzie ładnie wyrośnięty i rumiany.
  5. Ostudź.
  6. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź pod przykryciem, aby nie powstał kożuch (można przygotować wcześniej).
  7. Masło ogrzej do temperatury pokojowej.
  8. Przygotuj karmel: 1 szklankę cukru wsyp na suchą patelnię, dodaj 1/4 szklanki cukru i postaw na dość dużym ogniu. Nie mieszaj łyżką, potrząsaj lub zakręć patelnią od czasu do czasu aż cukier zacznie się karmelizować. Gdy osiągnie bursztynowy kolor, przelej go ostronie (jest bardzo gorący) na natłuszczone olejem papier do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
  9. Masło utrzyj na wysokich obrotach miksera z 1/2 szklanką cukru pudru do białości. Następnie zwolnij obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawaj budyń (w temperaturze pokojowej), za każdym razem ucierając do połączenia się składników. Gotowy krem podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i z połowy pomarańczy. Delikatnie wymieszaj.
  10. Biszkopt przekrój na 3 równe blaty tortowe.
  11. SKŁADANIE TORTU:
    każdy blat biszkoptowy skrop delikatnie sokiem z cytryny i pomarańczy, smaruj kremem cytrusowym i posypuj drobnymi kawałkami karmelu. Czynności powtarzaj z pozostałymi warstwami. Wierzch tortu wykończ kremem bez dodatku skórek cytrusowych. Udekoruj łamanym karmelem.
  12. PORADY:
    1. Aby ułatwić i dobrze zorganizować sobie pracę, szczególnie w okresie przedświątecznym, biszkopt i budyń możesz przygotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem.
    2. Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu biszkoptu, dodaj do mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    3. Dekoracje cukrowe ułóż w dniu podania. Karmel w lodówce stopniowo się rozpuszcza.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: