Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Krainy Sosny

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 8

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt

Poncz

Krem budyniowy

Dekoracja

Przygotowanie:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw suche. Piekarnik nastaw na 180°C z funkcją pieczenia góra dół.
  2. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę zaczynając od najmniejszych obrotów do największych.Cały czas miksując dodawaj do ubitej piany po jednej łyżce cukru. Za każdym razem odczekaj aż cukier się rozpuści.
  3. Kiedy masa będzie jasna i lśniąca dodaj kolejno żółtka.
  4. Wyłącz mikser i przesiej mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  5. Biszkopt wstaw do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudź przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce.
  6. Aby uzyskać idealnie równy wierzch ciasta należy studzić je na papierze do pieczenia odwrócone do góry nogami.
  7. Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Następnie przygotuj poncz.
  8. W rondelku umieść cukier, wrzątek oraz sok i skórkę z limonki. Całość gotuj przez ok. 5-7 minut. Pozostaw do wystudzenia. Gotowym ponczem nasącz blaty ciasta.
  9. Truskawki umyj pod bieżącą wodą i osusz na sicie. Kiedy owoce wyschną z części z nich usuń szypułki. Odstaw na bok.
  10. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryj go folią spożywczą tak, aby szczelnie zakrywała powierzchnię budyniu. Całość schłodź w lodówce.
  11. Następnie w misie miksera umieść mascarpone oraz schłodzony budyń i dokładnie połącz przy pomocy łopaty.
  12. W drugim naczyniu umieść kremówkę i ubij ją na sztywno. Obie masy dokładnie połącz.
  13. Dolny (nasączony) biszkopt pokryj cienką warstwą kremu. Na środku blatu ułóż połówki truskawek a wokół nich wyłóż krem.
  14. Całość przykryj drugim nasączonym blatem i ozdób go resztą kremu przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o otworze dużej gwiazdy.
  15. Całość udekoruj połówkami świeżych truskawek.

Opis przepisu:

Przygotowałem proste ciasto, które w domowym zaciszu, bez problemu upiecze każdy z Was. Jest nie tylko proste, ale przede wszystkim niezwykle dobre :) Delikatny biszkopt nasączony orzeźwiającym ponczem, przełożony aksamitnym kremem budyniowym ze świeżymi truskawkami to doskonały sposób na wiosenną dawkę słodkiej przyjemności. Mam nadzieję, że i Wy się o tym przekonacie :)

Zobacz ten przepis też na moim blogu

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?