1

2

Przepisy

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 360 minut

porcje: 6 porcji

Szynka pieczona to pyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Marynata do szynki z miodem, aromatyczną musztardą i zblendowaną cebulą z czosnkiem sprawia, że pieczeń z szynki jest soczysta i przepełniona smakiem. Nic z tego wyjątkowego miodowo-musztardowego smaku się nie zmarnuje, bo marynatę wykorzystasz też do pieczenia – powstanie z niej delikatny sos do mięsa i ziemniaków puree. Taki przepis na mięso sprawdzi się na obiad wielkanocny, świąteczny i każdy inny, na który chcesz podać bliskim soczyste mięso z szynki.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty: Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, miód, ziele angielskie, czosnek, musztardę i cebulę zmiksuj w blenderze lub utrzyj na gładką masę.
  2. Szynkę posmaruj marynatą i marynuj przez noc lub minimum 4 godziny w lodówce.
  3. Obsmaż na rumiano na patelni, przełóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałą marynatę. Następnie podlej szklanką wody i dodaj drugą kostkę mięsną.
  4. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 140-150°C przez około 1,5-2 godziny (około 1,5 godz. na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia polewaj powstałym sosem co 20 minut.
  5. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Pokrój w plastry. Podawaj z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: