Klimandżaro

Oceń ten przepis!

4/5 4 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

4/5 4 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
  2. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką.
  4. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
  6. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
  7. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.
  8. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
  9. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Opis przepisu:

Kilimandżaro, tak jak wskazuje nazwa, to góra pełna smaków i słodyczy. To ciasto, które zachwyci swoją nietypową kombinacją smaków, będzie stanowić idealne uzupełnienie stołu przygotowanego do popołudniowej kawy. Poczęstuj nim przyjaciół – będą wpadać częściej! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?