Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 6

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Mleko delikatnie podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, pokrojone miękkie masło i wbij jajka. Wlej wcześniej przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
  3. Przygotuj budyń. Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki i wsyp zawartość saszetki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gorącego mleka wlej rozdrobniony proszek cały czas mieszając aż budyń stanie się kremowy. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Stolnicę posyp mąkę. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła i podziel radełkiem na 8 części - trójkątów.
  5. Na każdym trójkącie ułóż porcję czekoladowego budyniu Winiary i zwiń rogaliki. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20minut.
  6. Wszystkie rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 20 - 25 minut.
  7. Cukier puder energicznie wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
  8. Rogaliki posmaruj pomarańczowym lukrem i posyp drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.

Opis przepisu:

Pyszne rogaliki z aksamitnym budyniem idealnie się komponują z pomarańczowym lukrem. Pokochasz je !

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?