1

2

Przepisy

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

5/5 5 21 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 2 porcje

Pomysł na tradycyjnego kurczaka w nietradycyjnym wydaniu, czyli kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego. Filety z piersi nadziewamy niespodzianką – sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY oraz posiekanymi orzechami i natką, a następnie doprawione filety z kurczaka zamykamy w cieście francuskim tak, by utworzyć z niego złocisty warkocz. Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego to sposób na wprowadzenie do codziennego menu nieco uroczej odmiany!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa.
  2. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.
  3. Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
  4. Orzechy i natkę pietruszki posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso.
  5. Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
  7. Ciasto francuskie podziel na dwie części.
  8. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
  9. Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
  10. Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
  11. Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: