składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Rozklep lekko tłuczkiem.
- Kostkę Mięsna WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
- Orzechy i natkę pietruszki posiekaj, i posyp nimi przekrojone mięso.
- Każdy kawałek fileta kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
- Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
- Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
- Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
- Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYPomysł na tradycyjnego kurczaka w nietradycyjnym wydaniu, czyli kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego. Filety z piersi nadziewamy niespodzianką – sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY oraz posiekanymi orzechami i natką, a następnie doprawione filety z kurczaka zamykamy w cieście francuskim tak, by utworzyć z niego złocisty warkocz. Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego to sposób na wprowadzenie do codziennego menu nieco uroczej odmiany!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?