Drobiowe szaszłyki z tymiankiem

4/5 4 6 5 1
4/5 4 6 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 6 godz. 15 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostkę Mięsną WINIARY rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
  2. Dodaj listek laurowy, posiekany czosnek oraz tymianek. Całość wystudź.
  3. Kurczaka pokrój w dużą kostkę, zalej zimnym bulionem i wstaw do lodówki. Mięso marynuj przez 3 – 12 h.
  4. Gdy już mięso będzie zamarynowane, kostki z kurczaka nabij na patyki do szaszłyków naprzemiennie z papryką oraz cebulą, pokrojonymi w duże kostki. Całość posyp solą i pieprzem do smaku.
  5. Szaszłyki smaż na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej z dodatkiem oleju przez ok. 10 – 15 minut.

Opis przepisu:

W czym tkwi sekret intensywnego smaku drobiowych szaszłyków z tymiankiem? W marynacie przygotowanej z Kostki mięsnej WINIARY, listka laurowego, posiekanego czosnku i tymianku. W tak przygotowanej mieszance zanurzamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i odstawiamy na 3-12 godzin, dzięki czemu grillowane szaszłyki nabiorą intensywnego smaku i aromatu. Następnie drobiowym szaszłykom z tymiankiem należy nadać nieco koloru! Na przykład w postaci kolorowych papryk, które nadziewamy na patyki naprzemiennie z kostkami kurczaka. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?