1

2

Przepisy

Drobiowe szaszłyki z tymiankiem

3/5 3 3 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

W czym tkwi sekret intensywnego smaku drobiowych szaszłyków z tymiankiem? W marynacie przygotowanej z Kostki mięsnej WINIARY, listka laurowego, posiekanego czosnku i tymianku. W tak przygotowanej mieszance zanurzamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i odstawiamy na 3-12 godzin, dzięki czemu grillowane szaszłyki nabiorą intensywnego smaku i aromatu. Następnie drobiowym szaszłykom z tymiankiem należy nadać nieco koloru! Na przykład w postaci kolorowych papryk, które nadziewamy na patyki naprzemiennie z kostkami kurczaka. Smacznego!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostkę Mięsną WINIARY rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
  2. Dodaj listek laurowy, posiekany czosnek oraz tymianek. Całość wystudź.
  3. Kurczaka pokrój w dużą kostkę, zalej zimnym bulionem i wstaw do lodówki. Mięso marynuj przez 3 – 12 h.
  4. Gdy już mięso będzie zamarynowane kostki z kurczaka nabij na patyki do szaszłyków naprzemiennie z papryką oraz cebulą pokrojonymi w duże kostki. Całość posyp solą i pieprzem do smaku.
  5. Szaszłyki smaż na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej z dodatkiem oleju przez ok. 10 – 15 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: