1

2

Przepisy

Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie

4/5 4 3 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Obiad, który twoja rodzina pokocha od pierwszego spróbowania! Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie, czyli mięso mielone, podsmażana cebulka i bułka tarta uformowane w kształtne pulpety. A do tego intensywny czosnek i dodatek bulionu przygotowanego z Kostki mięsnej WINIARY. Zalane bulionem pulpety z mięsa mielonego dusimy w towarzystwie liścia laurowego. Apetyczne pulpeciki w wyśmienitym sosie podawaj z ulubionymi kaszą i surówką!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż będzie miękka. Wystudź i dodaj do mielonego mięsa.
  2. Całość dopraw solą, pieprzem, oraz bułką tartą i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Z mięsa uformuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kulki aż będą rumiane z każdej strony.
  5. Następnie dodaj na patelnię posiekaną cebulę w piórka i smaż aż będzie złocista.
  6. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  7. Kostkę Mięsną WINIARY rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Zalej bulionem smażące się pulpeciki.
  8. Dodaj listek laurowy i duś na średniej mocy ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby sos możesz zagęścić 1 łyżki zasmażki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: