składniki:
liczba porcji:
Mięso
Sos


Przygotowanie:
- Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.
- Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.
- Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.
- Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.
- Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.
- Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.
- Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.
- Morele pokrój w paski.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.
- Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.
- Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.
- Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYObiad na specjalne okazje, czyli krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim. Filet z indyka nadziewamy suszonymi morelami i nacieramy sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY, a następnie tak zamarynowanego indyka odstawiamy na 3-12 godzin tak, by „przeszedł” smakiem przyprawy, ale także wykwintnej mieszanki z mielonych orzechów, krakersów i masła, którą wcieramy w kruchą pierś z indyka z morelami przed pieczeniem. Następnie na całość wykładamy ciasto francuskie i pieczemy. Aromatyczną, kruchą pierś z indyka z morelami w cieście francuskim podajemy z charakternym sosem morelowym z dodatkiem czosnku i białego wina. Pierś z indyka z morelami - brzmi, wygląda i smakuje jak z najwykwintniejszych restauracji!
Podobne przepisy: