1

2

Przepisy

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 4 porcje

Obiad na specjalne okazje, czyli krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim. Filet z indyka nadziewamy suszonymi morelami i nacieramy sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY, a następnie tak zamarynowanego indyka odstawiamy na 3-12 godzin tak, by „przeszedł” smakiem przyprawy, ale także wykwintnej mieszanki z mielonych orzechów, krakersów i masła, którą wcieramy w kruchą pierś z indyka z morelami przed pieczeniem. Następnie na całość wykładamy ciasto francuskie i pieczemy. Aromatyczną, kruchą pierś z indyka z morelami w cieście francuskim podajemy z charakternym sosem morelowym z dodatkiem czosnku i białego wina. Pierś z indyka z morelami - brzmi, wygląda i smakuje jak z najwykwintniejszych restauracji!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.
  2. Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.
  3. Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.
  4. Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.
  5. Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.
  6. Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.
  7. Całość piecz przez ok. 30 – 40 minut w temperaturze 200°C.
  8. Morele pokrój w paski.
  9. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.
  10. Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.
  11. Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.
  12. Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: