Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

3/5 3 10 5 1
3/5 3 10 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 13 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Mięso

Sos

Przygotowanie:

  1. Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.
  2. Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.
  3. Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.
  4. Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.
  5. Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.
  6. Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.
  7. Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.
  8. Morele pokrój w paski.
  9. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.
  10. Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.
  11. Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.
  12. Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.

Opis przepisu:

Obiad na specjalne okazje, czyli krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim. Filet z indyka nadziewamy suszonymi morelami i nacieramy sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY, a następnie tak zamarynowanego indyka odstawiamy na 3-12 godzin tak, by „przeszedł” smakiem przyprawy, ale także wykwintnej mieszanki z mielonych orzechów, krakersów i masła, którą wcieramy w kruchą pierś z indyka z morelami przed pieczeniem. Następnie na całość wykładamy ciasto francuskie i pieczemy. Aromatyczną, kruchą pierś z indyka z morelami w cieście francuskim podajemy z charakternym sosem morelowym z dodatkiem czosnku i białego wina. Pierś z indyka z morelami - brzmi, wygląda i smakuje jak z najwykwintniejszych restauracji!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?