1

2

Przepisy

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 55 minut

porcje: 4 porcje

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków to pomysł na faszerowane warzywa, czyli kolorowy obiad pełen witamin, ale także wartości płynących z dodatku pożywnego mięsa mielonego. Mięso podsmażamy na rumiano, dodajemy do niego przecier pomidorowy i warzywa, a całość dusimy, aż do „wyciągnięcia” z farszu najlepszych smaków i aromatów. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy ulubione warzywa, na przykład cukinię, kabaczek czy pieczarki. Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków posypujemy startym żółtym serem i cieszymy tak oczy, jak i podniebienia.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu, aż będzie rumiane.
  2. Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż aż będzie miękka.
  3. Paprykę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj, dodaj na patelnie.
  4. Dodaj przecier pomidorowy oraz 250 ml wody.
  5. Dodaj przyprawy, Kostkę Mięsną WINIARY, kukurydzę oraz groszek.
  6. Całość duś ok. 10 minut . Na końcu dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz natką pietruszki.
  7. Warzywa przygotuj do faszerowania – umyj i wydrąż.
  8. Przygotowane warzywa napełnij farszem i posyp startym żółtym serem.
  9. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 30 – 45 minut.
  10. Wskazówka: W przypadku pieczenia papryk, aby uprościć sobie pracę. Wystarczy mieszać wszystkie składniki farszu na „surowo” i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wydrążone papryki. Całość zapiekamy w 180°C przez ok. 40 – 50 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: