1

2

Przepisy

Pełne słodyczy żeberka BBQ

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 55 minut

porcje: 4 porcje

Żeberka w sosie BBQ, czyli obiad doskonały – niezwykle aromatyczny i rozpływający się w ustach! Pierwszym sekretem pełnych słodyczy żeberek jest marynata przyrządzana z Kostki mięsnej WINIARY, przyprawiona dodatkowo zielem angielskim i liściem laurowym. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy żeberka i odstawiamy na 6-12 godzin. Drugi sekret żeberek to słodki sos BBQ z dodatkiem suszonych śliwek, pomidorów, słodkiej papryki, czosnku i wielu, wielu innych! Sos rozsmarowujemy na rumianym mięsie, a gotowe żeberka zajadamy ze świeżym pieczywem.

składniki:

Liczba porcji:

Mięso

Sos

Przygotowanie:

  1. Rozpuść 2 Kostki Mięsne WINIARY w 800 ml wrzącej wody.
  2. Dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Pozostaw do wystudzenia.
  3. Do powstałej marynaty włóż żeberka. Całość wstaw do lodówki na 6 – 12 h w celu zamarynowania.
  4. Po tym czasie przełóż żeberka do naczynia do pieczenia i piecz ok. 45 minut w temperaturze 160°C od czasu do czasu podlewając bulionem.
  5. Następnie podnieś temperaturę do 200°C i piecz żeberka jeszcze ok. 30 minut aż się ładnie zarumienią smarując je sosem BBQ.
  6. Aby przygotować sos w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i doprowadź go do wrzenia.
  7. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos możesz dodatkowo przetrzeć go przez sito.
  8. Dopraw na koniec solą i pieprzem do smaku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: