Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

4/5 4 2 5 1
4/5 4 2 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Oczekiwanie: 10 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Polędwice nakrój w poprzek tak aby powstała w niej kieszonka.
  2. Do powstałego nacięcia nałóż łyżkę sera gorgonzola i część posiekanych orzechów.
  3. Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek. Posyp nim steki z wierzchu i dobrze rozetrzyj po jego powierzchni.
  4. Całość dokładnie zamknij i odstaw na 5 min.
  5. Patelnie rozgrzej z dodatkiem 1 łyżki oleju.
  6. Steki smaż ok. 5 min przewracając od czasu do czasu.
  7. Na koniec smażenia dodaj masło i całość podlej powstałym tłuszczem.
  8. Mięso ściągnij z patelni, aby odpoczęło.
  9. Na patelnię wsyp posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż aż będzie miękka.
  10. Całość zalej wodą i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY. Dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie przypalone kawałki rozpuściły się w sosie.
  11. Dodaj rozmaryn i redukuj płyn ok. 5 minut aż całość odparuje w 1/4. Na tym etapie sos można ewentualnie zagęścić mąką pszenna wymieszaną z odrobiną wody.
  12. Na koniec sos ściągnij z płyty, dopraw solą oraz pieprzem i zimnym masłem.
  13. Mięso podawaj polane sosem z kawałkami sera gorgonzola oraz siekanymi orzechami.

Opis przepisu:

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą, czyli polędwica wołowa nadziewana kremowym serem gorgonzolą i posiekanymi orzechami. Tak przygotowane steki wołowe smażymy na rumiano, a następnie doprawiamy aksamitnym masłem i podajemy z sosem serowo-orzechowym. Steki wołowe z orzechami i gorgonzolą pachną i smakują wybornie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?