1

2

Przepisy

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą, czyli polędwica wołowa nadziewana kremowym serem gorgonzolą i posiekanymi orzechami. Tak przygotowane steki wołowe smażymy na rumiano, a następnie doprawiamy aksamitnym masłem i podajemy z sosem serowo-orzechowym. Steki wołowe z orzechami i gorgonzolą pachną i smakują wybornie!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Polędwice nakrój w poprzek tak aby powstała w niej kieszonka.
  2. Do powstałego nacięcia nałóż łyżkę sera gorgonzola i część posiekanych orzechów.
  3. Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek. Posyp nim steki z wierzchu i dobrze rozetrzyj po jego powierzchni.
  4. Całość dokładnie zamknij i odstaw na 5 min.
  5. Patelnie rozgrzej z dodatkiem 1 łyżki oleju.
  6. Steki smaż ok. 5 min przewracając od czasu do czasu.
  7. Na koniec smażenia dodaj masło i całość podlej powstałym tłuszczem.
  8. Mięso ściągnij z patelni, aby odpoczęło.
  9. Na patelnię wsyp posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż aż będzie miękka.
  10. Całość zalej wodą i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY. Dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie przypalone kawałki rozpuściły się w sosie.
  11. Dodaj rozmaryn i redukuj płyn ok. 5 minut aż całość odparuje w 1/4. Na tym etapie sos można ewentualnie zagęścić mąką pszenna wymieszaną z odrobiną wody.
  12. Na koniec sos ściągnij z płyty, dopraw solą oraz pieprzem i zimnym masłem.
  13. Mięso podawaj polane sosem z kawałkami sera gorgonzola oraz siekanymi orzechami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: