1

2

Przepisy

Kresowe gołąbki z ziemniakami

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

Moi pradziadkowie przesiedleni z rodzinnego Podola na Dolny Śląsk przywieźli ze sobą wiele tradycji, również kulinarnych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.

Przygotowanie:

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, takich jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru soku.
  2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na maśle i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i dokładnie wymieszać.
  3. Kapustę umyć, wykroić głąb i przełożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście.
  4. Na liść kapusty kłaść po porcji farszu ziemniaczanego, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
  5. Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Kostkę bulionu drobiowego „Winiary” rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i  wlać do rondla z gołąbkami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Gołąbki z ziemniakami podawać z gęstą wiejską śmietaną, wysmażonym boczkiem, duszoną cebulą lub z sosem pieczeniowym „Winiary”.

1 wskazówka do przepisu

  • henriet
    .Do masy ziemniaczanej dodała bym koperek świeży. Oraz proponuję z sosem pieczarkowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: