Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 3

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i serkiem, przyprawiając solą i pieprzem.
  2. Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na samym początku wrzucamy cebulę i ją przesmażamy około 5 minut, a potem dorzucamy resztę warzyw i dusimy do miękkości.
  3. Mięso usmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem, sosem worcestershire, cynamonem, bazylią. Gdyby powstały duże grudki podczas smażenia, należy mięso poszatkować na drobno.
  4. Do warzyw dodajemy mięso, passatę, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut.
  5. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny, a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut.

Opis przepisu:

To klasyczne danie brytyjskie, polecam szczególnie na chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając. Oryginalny Cottage pie robi się tylko z wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?