1

2

Przepisy

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

5/5 5 9 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 130 minut

porcje: 16 porcji

Sprawdzony przepis na mazurka wielkanocnego powinien być w każdym domu. Nie ma lepszego ciasta na święta, niż chrupiący, słodki mazurek z bakaliami!

A jeśli lubisz też ciasta z kremem, koniecznie spróbuj jak smakuje mazurek czekoladowy z budyniowym kremem! Na warstwie pysznego ciasta, ułóż ulubioną konfiturę – na przykład malinową, przykryj kremem budyniowym o wyjątkowym, śmietankowym smaku, a całość udekoruj polewą z białej czekolady i ulubionymi bakaliami, bez których nie obędzie się żaden mazurek wielkanocny.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Przygotowujemy krem budyniowy. Odlewamy pół szklanki mleka z 350 ml i resztę przygrzewamy w garnku razem z masłem.
  3. Do szklanki dodajemy budyń, 3 łyżki cukru i wszystko dobrze mieszamy.
  4. Gdy mleko w garnku będzie już gorące, dodajemy tabliczkę białej czekolady (100g) i cały czas mieszamy, aż się zagotuje. Wtedy wlewamy wymieszany w szklance proszek i intensywnie mieszamy aż wszystko się zagotuje. Przykrywamy budyń w garnku folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt jaki chcemy. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
  6. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy.
  7. Gdy tarta i krem budyniowy będą już wystudzone, rozprowadzamy konfiturę na spodzie ciasta, a następnie na nią warstwę kremu.
  8. Podgrzewamy w rondelku na wolnym ogniu 80 g białej czekolady z łyżką śmietanki, intensywnie mieszając do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na krem budyniowy i dekorujemy z wierzchu ulubionymi bakaliami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: