1

2

Przepisy

Szarlotka bez pieczenia

4/5 4 45 5 1

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 150 minut

porcje: 16 porcji

Ciasto bez pieczenia jest świetnym sposobem na pyszny deser, który zachwyci gości i domowników, ale nie zajmie ci dużo czasu. Przepis na szarlotkę bez pieczenia trzymaj zawsze pod ręką, bo szybko stanie się twoim ulubionym przepisem na ciasto. Wystarczy przygotować szybki spód z ciasteczek, krótko podsmażyć jabłka i wymieszać z delikatnym Budyniem do ciast i kremów WINIARY.

Szarlotka bez pieczenia spędzi z tobą mniej niż pół godziny w kuchni, trochę dłużej w lodówce, a z talerzy zniknie w mgnieniu oka!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zblenduj ciastka na drobno i wymieszaj ze 80 g rozpuszczonego masła.
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozprowadź na dnie ciasteczkową masę tworząc równomierną warstwę. Za pomocą szklanki dociśnij ją do dna a następnie włóż do lodówki.
  3. Przygotuj krem budyniowy z 2 budyni do ciast i kremów WINIARY zgodnie z przepisem na krem na tyle opakowań. Przykryj folią spożywczą i odstaw do schłodzenia.
  4. Rozpuść galaretkę cytrynową w 100 ml wrzącej wody.
  5. Obierz i pokrój jabłka na kostkę o bokach o długości ok. 1,5cm i skrop je sokiem z cytryny. Rozpuść 2 łyżki cukru na patelni, dodaj jabłka i szczyptę cynamonu. Smaż jabłka ok. 7 min. aż będą miękkie. Następnie, wlej rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszaj z jabłkami.
  6. Na spód z ciasteczek wylej schłodzony budyń, a następnie wyłóż na warstwę budyniu schłodzone jabłka.
  7. Włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: