1

2

Przepisy

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

4/5 4 2 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 8 porcji

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto kruche

Krem budyniowy

Gruszki

Przygotowanie:

  1. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, kakao i proszek do pieczenia i zagnieć jednolite ciasto. Schłódź w lodówce przez godzinę.
  2. Formę na tartę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem. Wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp obciążnik – fasolę albo specjalne kulki ceramiczne. Ciasto dzieki temu nie wyrośnie za bardzo.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200*C i wstaw ciasto. Piecz przez kwadrans. Następnie zdejmij papier z obciążnikiem i piecz jszcze ok. 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
  4. W międzyczasie przygotuj krem budyniowy.
  5. 1/2 szklanki mleka wymieszaj z budyniem do pieczenia WINIARY, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
  6. Krem odstaw na chwilę do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
  7. Gruszki obierz i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się zagotuje. Dodaj gruszki i smaż chwilę, mieszajac, aż ładnie się skarmelizują.
  8. Wyłóż na ciasto, posyp cynamonem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: