1

2

Przepisy

Tartaletki czekoladowe

5/5 5 6 5 1

porcje: 12 porcji

Połączenie chrupiącego kruchego ciasta, wiśniowego nadzienia i dużej ilości czekoladowego kremu – czego można chcieć więcej? Własnej tarty dla każdego z gości! Z naszym przepisem na tartaletki czekoladowe zachwycisz gości eleganckim deserem, pełnym ekstra ciemnego kakao z kremu na bazie Budyniu do ciast i kremów WINIARY. Aksamitny i wyrazisty krem czekoladowy podkreśla warstwa dżemu wiśniowego, a zdobią wiórki z twojej ulubionej czekolady. Jedni wolą gorzką, inni mleczną, jeszcze inni białą… A dzięki temu przepisowi na tartę – a właściwie kilka małych tart – każdy z twoich gości może mieć deser posypany swoją ulubioną czekoladą!

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Prosty krem budyniowy

Do przełożenia i dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
  2. Następnie rozwałkuj ciasto podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty lub do kilku tartaletek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
  3. 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  4. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
  5. Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
  6. Udekoruj startą czekoladą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: