Tartaletki czekoladowe

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 12

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Prosty krem budyniowy

Do przełożenia i dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
  3. Następnie rozwałkuj ciasto podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty lub do kilku tartaletek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
  4. 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  5. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
  6. Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
  7. Udekoruj startą czekoladą.

Opis przepisu:

Połączenie chrupiącego kruchego ciasta, wiśniowego nadzienia i dużej ilości czekoladowego kremu – czego można chcieć więcej? Własnej tarty dla każdego z gości! Z naszym przepisem na tartaletki czekoladowe zachwycisz gości eleganckim deserem, pełnym ekstra ciemnego kakao z kremu na bazie Budyniu do ciast i kremów WINIARY. Aksamitny i wyrazisty krem czekoladowy podkreśla warstwa dżemu wiśniowego, a zdobią wiórki z twojej ulubionej czekolady. Jedni wolą gorzką, inni mleczną, jeszcze inni białą… A dzięki temu przepisowi na tartę – a właściwie kilka małych tart – każdy z twoich gości może mieć deser posypany swoją ulubioną czekoladą!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?