1

2

Przepisy

Karpatka

4/5 4 16 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 10 porcji

Nie ma nic pyszniejszego na poobiedni deser niż ciasto z kremem! A jeśli jest to tradycyjna karpatka, to już masz pewność, że domownicy poproszą o dokładkę. Przepis na karpatkę jest prostszy, niż myślisz, zwłaszcza jeśli wykorzystasz Budyń do ciast i kremów bez cukru WANILIOWY SMAK, który sprawi, że twój krem do karpatki będzie idealnie gładki, gęsty i wyjątkowo pyszny. Domowa karpatka czeka na upieczenie!

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto parzone

Krem

Przygotowanie:

  1. Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
  2. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.
  3. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (można też klasycznie wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
  4. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).
  5. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
  6. Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia. Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

  • EWCZI

    Przepyszność

    Bajeczny smak i przepyszny wygląd. W sekund 5 zniknęło ciasto z patery ku uciesze smakujących.Oczywiście dopominali się powtórki.Odpuścili dopiero,gdy obiecałam upiec na świąteczne dni i to podwójną porcję.Polecam do serwowania.Sukces kulinarny w 100% :-)...... Wesołych świąt Wielkanocnych:-)

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: