1

2

Przepisy

Sernik bez sera

4/5 4 54 5 1

porcje: 16 porcji

Sernik bez sera to lżejsza i bardziej dietetyczna wersja ciasta, które pieką wszystkie mamy i babcie. Kruche herbatniki i masa jogurtowa sprawią, że twój sernik będzie smakował, jak dobrze znany ci placek. Spróbuj i zajadaj się do woli!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmiel w blenderze, dodaj roztopione masło i wymieszaj – powinna powstać konsystencja mokrego piasku.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na dno wyłóż wartstwę z herbatniów i masła.
  3. Żółtka utrzyj z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodaj jogurt, budyń, olej i krótko miksuj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.
  4. Piekarnik rozgrzej do temp. 160-170°C, na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą. Tortownicę wstaw na kratkę ponad blachą. Piecz ok. 1 godz. i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.
  5. Przed podanie posyp cukrem pudrem.

1 wskazówka do przepisu

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • WaniliowaDama
    zrobiłam, piekłam bez wody i też wyszedł chociaż bardziej spiekła mi się góra, efekty zamieściłam na moim blogu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/sernik-bez-sera.html
  • Ela
    Witam jak piekę ten sernik to nie wkladam do piekarnika wody .piecze sie i smakuje tak samo ...pozdrawiam

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: