Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Oceń ten przepis!

4/5 4 38 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 58 min.

  • Porcje 4

4/5 4 38 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Łopatkę pokrój na niewielkie kawałki i rozbij tłuczkiem.
  2. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony, a następnie zrumień na rozgrzanym oleju.
  3. Kiedy bitki będą rumiane, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Po tym czasie dolej 2 szklanki wody, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie i zagotuj.
  5. Duś przez ok 35 minut od czasu do czasu mieszając.
  6. Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj w 300 ml zimnej wody i zalej nim mięso. Zagotuj i duś kolejne 10 minut.
  7. Pod koniec gotowania dopraw sos solą, pieprzem.
  8. Bitki podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Bitki wieprzowe w sosie własnym to wykwintne danie, które możesz przygotować we własnym domu. Są doskonałym pomysłem na obiad, zarówno w uroczystym wydaniu, jak i na co dzień. Należy jednak odpowiednio je przygotować, aby były miękkie i aromatyczne. Nasz przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym sprawie, że za każdym razem danie to wyjdzie ci perfekcyjnie. Spróbuj i przekonaj się już dziś!

Co będzie potrzebne, aby przygotować bitki wieprzowe w sosie własnym? Przede wszystkim kawałek mięsa z łopatki wieprzowej o wadze około pół kilograma. Do tego cebula oraz przyprawy. Do przyprawienia warto użyć soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych oraz czosnku. Aby podnieść walory smakowe sosu, sięgniemy po sos pieczeniowy ciemny WINIARY.

Jak zrobić bitki wieprzowe? Zacznij od pokrojenia łopatki na niewielkie kawałki, a następnie rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem oraz zrumień na patelni z niewielką ilością oleju. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Wlej pół litra wody i dodaj ziele angielskie oraz listek laurowy. Duś przez 35 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po tym czasie dodaj sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozrobiony w 300 ml wody i duś przez następne 10 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Bitki wieprzowe w sosie własnym podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Dobierz dodatki według własnego uznania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?