Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Faszerowane cukinie

Oceń ten przepis!

4/5 4 36 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 36 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż ich wnętrza. Powstałe kawałki pokrój w kostkę.
  2. Mięso usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju aż będzie złociste. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na patelni z mięsem. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i chwilę smaż.
  3. Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj z przecierem pomidorowym, wlej na patelnię i dopraw ziołami. Całość duś około 10 minut i dopraw na końcu solą, pieprzem oraz cukrem.
  4. Mięso z warzywami przełóż do wydrążonych cukinii, całość posyp startym serem. Tak przygotowane cukinie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i zapiecz przez 20-30 minut.

Opis przepisu:

Faszerowanym cukiniom nie brakuje absolutnie niczego! Miłośnicy warzyw znajdą w nich: cukinię, paprykę, cebulę i pomidory; zwolennicy mięsa – aromatyczne mięso mielone, a amatorzy serów – ciągnący się ser żółty, którym posypujemy faszerowane cukinie przed włożeniem do pieca. To pyszne danie można łatwo przygotować we własnym piekarniku. Chcesz wiedzieć, jak zrobić faszerowane cukinie? Spieszymy z wyjaśnieniami!

Przepołów 3 cukinie wzdłuż i wydrąż wnętrze za pomocą łyżeczki. Wyciągnięty w ten sposób miąższ pokrój w kostkę i odstaw – przyda się później.

Pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Rozgrzej olej na patelni i wyłóż na nią mięso mielone. Po chwili dodaj cebulę, następnie paprykę oraz miąższ z cukinii. Smaż przez chwilę.

Jedno opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY zmieszaj z przecierem pomidorowym i wylej na patelnię. Dodaj zioła – bazylię i oregano. Duś całość przez 10 minut i na koniec dopraw solą, pieprzem i brązowym cukrem.

Faszerowane cukinie już prawie gotowe! Pozostało jeszcze przełożyć przygotowany farsz do wydrążonych cukinii i posypać z wierzchu startym żółtym serem. Po 20-30 minutach zapiekania w temperaturze 200 stopni danie można podawać.

Przepis na faszerowane cukinie to pewniak – ta potrawa smakować będzie każdemu. Faszerowane cukinie nie potrzebują już żadnych dodatków, ponieważ wszystko, co potrzebne, zawierają już w sobie. Pokocha je każdy, kto tylko ich spróbuje!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Roooooks
    Przepyszne! Dawno nie trafiłam na przepis, którego smaki tak by mi przypasowały. Gratuluję pomysłodawcy i dziękuję za możliwość cieszenia się tym smakiem :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?