Rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami

4/5 4 22 5 1
4/5 4 22 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Schab rozkrój po dłuższym jego boku tak, aby powstał duży płat mięsa o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby mięso można lekko rozbić tłuczkiem.
  2. Schab dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką oraz ok. 2 łyżkami Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY.
  3. Kaszę gryczaną ugotuj, aby była lekko al dente. Razem z kaszą ugotuj grzyby, a następnie wyciągnij je i posiekaj. Do kaszy dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz grzyby. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  5. Na rozbite mięso wyłóż farsz na 2/3 jego długości, a następnie zwiń je w ścisły rulon. Całość zawiń w folię aluminiową tworząc zwartą roladę.
  6. Tak przygotowaną pieczeń wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 190*C. Po tym czasie wyciągnij mięso i daj mu 15 minut, aby odpoczęło.
  7. Rozpakuj z folii uważając, aby zachować powstałe soki. Roladę umieść w naczyniu do pieczenia, po czym zalej ok. 2 szklankami wody, wymieszanej z 3 łyżkami Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY i piecz jeszcze 15-25 minut, od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem.

Opis przepisu:

Do przygotowania rolad ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami potrzebujemy aromatycznego farszu z grzybów, kaszy gryczanej i natki pietruszki oraz płatów schabu, które wcześniej możemy lekko rozbić tłuczkiem. Gotowy farsz kładziemy na kawałkach mięsa, a następnie całość zawijamy w rolady schabowe. Tak przygotowany schab z farszem pieczemy w towarzystwie Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY i zajadamy z najbliższymi, bo rolada ze schabu z kaszą gryczaną i grzybami zdecydowanie poleca się na rodzinne obiady!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?