Paszteciki drożdżowe

4/5 4 6 5 1
4/5 4 6 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 10 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Farsz

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj i duś na patelni, aż będzie słodka miękka i złocista, w połowie smażenia dodaj posiekany czosnek. Mięso zmiel w maszynce razem z cebulą, kapustą, przyprawami i ziołami.
  2. Farsz wymieszaj, dodaj 3 łyżki Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostaw na 15 minut do aktywacji.
  4. W misce połącz wszystkie składniki ciasta. Jeżeli będzie za twarde, dodaj odrobinę mleka – powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto wyrób i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubość. Na środku ciasta ułóż wałek z farszu, po czym całość zawiń w dość ścisły rulon. Następnie paszteciki pokrój na ok. 4-10 cm kawałki (według uznania) i przełóż na blaszkę do pieczenia.
  6. Zostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem, po czym posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.

Opis przepisu:

Paszteciki drożdżowe to pomysł na idealną przekąskę dobrą zarówno jako niezależne danie, jak i w towarzystwie zupy, np. barszczu. Paszteciki drożdżowe to nic innego jak delikatne ciasto drożdżowe, w które zawijamy aromatyczny farsz mięsny z dodatkiem kapusty, pachnących ziół i Esencjonalnego Sosu Pieczeniowego Ciemnego WINIARY. Paszteciki drożdżowe posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku aż do zarumienienia. Przekąska gotowa!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?