Szarlotka z rosą

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 12

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy śmietanę. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok 30min.
  3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dodajemy masło, jeszcze chwilę dusimy aż się rozpuści i dokładnie połączy z jabłkami.
  4. Na zapieczone ciasto wykładamy gorące jabłka i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut.
  5. W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, dodajemy do niej cukier i wykładamy na zapieczone lekko jabłka.
  6. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut – uważamy aby piana nie spiekła nam się zbyt mocno. Wystawiamy ciasto do ostudzenia. W trakcie ochładzania się ciasta na pianie zaczną się nam pojawiać kropelki rosy.

Opis przepisu:

Szarlotka z rosą w delikatnej i nieco wilgotnej odsłonie. Na ciasto wykładamy podsmażone z masłem jabłka, a następnie całość przykrywamy pianą z białek. Podczas chłodzenia szarlotka z rosą ujawni pierwsze urocze kropelki. Ciasto z jabłek podawaj z filiżanką ulubionej kawy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • M1062342
    Ciasto jest rewelacyjne :) zawsze pieklam sernik z rosa a nigdy szarlotki w ten sposob.Domownicy sa zachwyceni tym ciastem

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?