1

2

Przepisy

Ryba po grecku

4/5 4 22 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 5 porcji

Ryba po grecku tradycyjnie powinna pojawić się na naszym wigilijnym stole. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby tradycji stało się zadość, rybę po grecku możesz przyrządzić także liściem laurowym i zielem angielskim. Pełną pomidorowych smaków i aromatycznych ziół rybę po grecku zajadaj przez całe święta!
Polecamy także przepis na karpia smażonego panierowanego >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na nim starte warzywa przez około 5 minut.
  2. Zawartość torebki dokładnie wymieszaj z 300ml zimnej wody. Dodaj do usmażonych warzyw, zagotuj i duś jeszcze przez około 1 minutę. Przełóż warzywa na wierzch ryby.
  3. Piecz przez 25 minut(200*C, pieczenie od dołu bez termoobiegu). Wyjmij z piekarnika i poczekaj do ostudzenia. Tak przygotowaną rybę możesz podać na ciepło lub na zimno.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: