1

2

Przepisy

Śledź korzenny

4/5 4 12 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć śledzi, a najlepiej gdy są to śledzie korzenne - te tradycyjne, intensywnie pachnące goździkami, cynamonem i skórką pomarańczy. Korzenne śledzie zyskają idealny smak, gdy dodasz do nich także miód, nasiona kardamonu i PRZYPRAWĘ W PŁYNIE MAGGI. Śledzie korzenne przyrządź 1-2 dni przed kolacją wigilijną – właśnie wtedy będą smakować najlepiej i najpełniej.
Sprawdź inne pomysły na wigilijnego śledzia, na przykład w przepisie na śledzia marynowanego z żurawiną i imbirem >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu praż chwilę na suchej patelni aż uwolnią olejki eteryczne - uważaj aby się nie przypaliły.
  2. Następnie utrzyj je w moździerzu i dodaj cynamon.
  3. Śledzie pokrój ukośnie na części, wymieszaj z miodem, przyprawą w płynie, sokiem z cytryny.
  4. Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do śledzi razem z cienko pokrojoną skórką z pomarańczy oraz przyprawami i olejem.
  5. Całość wymieszaj, żeby śledzie pokryły się przyprawami. Odstaw do lodówki na 1-2 dni, by smaki się połączyły.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: