Deser budyniowy z solonym karmelem i KitKatem

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 54 min.

  • Porcje 10

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Budyń

Karmel

Przygotowanie:

  1. Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź. Stygnący budyń przemieszaj co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch.
  2. W międzyczasie podziel batonik na paluszki i odłóż tyle kawałków ile porcji planujesz zrobić. Resztę pokrój na drobne kawałki.
  3. Przygotuj karmel: do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i zagotuj.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, aż cukier będzie złocistobrązowy. Nie musisz mieszać – wystarczy od czasu do czasu poruszać garnkiem.
  5. Kiedy cukier będzie bursztynowo-złocisty, dodaj masło, sól i śmietankę cały czas energicznie mieszając. Po chwili karmel będzie gotowy.
  6. Na dno pucharków wsyp część pokrojonych batoników, polej karmelem i nałóż warstwę budyniu czekoladowego. Następnie kolejna warstwa pokrojonych batoników, karmel oraz budyń waniliowy.
  7. Każdy pucharek udekoruj paluszkiem batonika oraz polej karmelem. Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby deser lekko się schłodził.

Opis przepisu:

Deser budyniowy z solonym karmelem i KitKatem to przekąska idealna na Sylwestra. Bursztynowo-złocisty karmel, waniliowo-czekoladowa masa i dodatek batoników KitKat tworzą rozpływającą się w ustach mieszankę smaków, której trudno się oprzeć. Deser budyniowy z karmelem twórz warstwami – pokruszonych batoników, karmelu oraz dwóch smaków budyniu - z waniliowym na wierzchu. Każdy deser budyniowy ze słonym karmelem i KitKatem ozdób dodatkowo jednym całym batonikiem. Czy deser może być jeszcze bardziej rozkosznie słodki?

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?