1

2

Przepisy

Deser budyniowy z solonym karmelem i KitKatem

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 10 porcji

Deser budyniowy z solonym karmelem i KitKatem to przekąska idealna na Sylwestra. Bursztynowo-złocisty karmel, waniliowo-czekoladowa masa i dodatek batoników KitKat tworzą rozpływającą się w ustach mieszankę smaków, której trudno się oprzeć. Deser budyniowy z karmelem twórz warstwami – pokruszonych batoników, karmelu oraz dwóch smaków budyniu - z waniliowym na wierzchu. Każdy deser budyniowy ze słonym karmelem i KitKatem ozdób dodatkowo jednym całym batonikiem. Czy deser może być jeszcze bardziej rozkosznie słodki?

składniki:

Liczba porcji:

Budyń

Karmel

Przygotowanie:

  1. Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj.
  2. Zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, aż cukier będzie złocistobrązowy. Nie musisz mieszać – wystarczy od czasu do czasu poruszać garnkiem.
  3. Kiedy cukier będzie już bursztynowo-złocisty, dodaj masło, sól i śmietankę, energicznie mieszając.
  4. Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź.
  5. Odłóż tyle całych kawałków batonika, ile porcji deseru chcesz zrobić, a resztę pokrój.
  6. Na dno pucharków wsyp część pokrojonych batoników, polej karmelem i nałóż warstwę budyniu czekoladowego. Następnie znów warstwa pokrojonych batoników, karmel i budyń waniliowy.
  7. Wierzch polej jeszcze karmelem, a każdy pucharek udekoruj całym batonikiem.

1 wskazówka do przepisu

  • lokum
    lepsz jest śmietana 4 procent

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: