1

2

Przepisy

Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

4/5 4 74 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 10 porcji

Domowe ciasto jabłkowe z kisielem WINIARY, to świetny sposób na szybką i słodką przekąskę. Wystarczy ubić jajka, dodać resztę składników i upiec, aby po kilkudziesięciu minutach cieszyć się pysznym, jesiennym wypiekiem. Na sam koniec możemy posypać puszyste ciasto jabłkowe cukrem pudrem i cynamonem, co sprawi, że cała rodzina będzie z niecierpliwością czekać, aż ciasto jabłkowe wystygnie!
Wypróbuj także nasz przepis na szybką szarlotkę >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Całe jajka ubij z cukrem do podwojenia objętości.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych jajek razem z kisielem.
  3. Cały czas miksując, dolej cienkim strumieniem olej.
  4. Powstałą masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  5. Na wierzch wyłóż jabłka pokrojone w kostkę.
  6. Piecz 45 minut w 180 stopniach.

7 wskazówek do przepisu

  • Donata
    Jabłka posypać cukrem waniliowym z cynamonem
  • Kaja
    By można trochę bardziej dosłodzić to ciasto
  • UKEDZIA
    przypomniałam sobie to ciasto , robiłam je z rabarbarem - było bardzo smaczne orzeźwiające o ile można powiedzieć ... ula
  • kiki246
    A kiedy dodać kisiel?
  • Aga
    Dziś piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm i wyszło idealne, ilość składników na 10 porcji. Moja mała uwaga, ciasto nie należy do najsłodszych, osobiście dodałabym więcej cukru niż tylko 0,5 szklanki, albo warstewka cukru pudru na wierzch, co uczyniłam zanim wystygło.
  • Ewelina
    Ja robiłam w foremce o wymiarach 24x24. Z podanych składników wyszedl idealny :)
  • Krystyna
    Podać rozmiary foremki . Jak zwykle nie podano rozmiarów foremki, chociażby tej na zdjęciu (o ile ciasto na zdjęciu upieczono z tej ilości składników, które podano w przepisie).

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: