1

2

Przepisy

Tarta z kremem budyniowym i mango

4/5 4 9 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

Kruche ciasto, kremowy budyń waniliowy Winiary i soczyste mango, to idealne połączenie smaków, które razem tworzą wyjątkowy przepis na pyszne budyniowe ciasto z mango. Tarta z mango to przepis na każdą okazję i każdą porę roku. Latem możesz podać tartę z malinami i truskawkami, a jesienią osłodzić ją odrobiną słodkiego karmelu.
Wypróbuj także przepis na tartę z budyniem, owocami i galaretką >>

składniki:

Liczba porcji:

Kruche ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Sypkie składniki z masłem rozdrobnij na „piasek” (palcami albo w malakserze).
  2. Wbij jajko i szybko zagnieć w jednolite ciasto. Jeśli będzie się rozsypywać, dodaj troszkę zimnej wody dla „sklejenia”.
  3. Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Rozwałkuj i wyłóż ciastem formę na tartę, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. Piecz w 200 stopniach 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
  6. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką.
  7. Do reszty mleka dodaj masło i gotując doprowadź do wrzenia.
  8. Do gotującego się mleka z masłem wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok.1 minutę).
  9. Ugotowany krem przykryj folią spożywczą tak, żeby folia dotykała budyniu (nie tworzy się wtedy kożuch) i odstaw do ostygnięcia.
  10. Ostudzony krem wyłóż na ciasto i udekoruj pokrojonym na plasterki mango.

1 wskazówka do przepisu

  • UKEDZIA
    - aby owoce pozostało dłużej świeże polałam bym je delikatnie jasną galaretką i miały blask..

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: