Tarta z kremem budyniowym i mango

5/5 5 18 5 1
5/5 5 18 5 1
  • Przygotowanie: 28 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 6 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Kruche ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Sypkie składniki z masłem rozdrobnij na „piasek” (palcami albo w malakserze).
  2. Wbij jajko i szybko zagnieć w jednolite ciasto. Jeśli będzie się rozsypywać, dodaj troszkę zimnej wody dla „sklejenia”.
  3. Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Rozwałkuj i wyłóż ciastem formę na tartę, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. Piecz w 200 stopniach 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
  6. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Do reszty mleka dodaj masło i gotując doprowadź do wrzenia.
  7. Do gotującego się mleka z masłem wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok.1 minutę).
  8. Ugotowany krem przykryj folią spożywczą tak, żeby folia dotykała budyniu (nie tworzy się wtedy kożuch) i odstaw do ostygnięcia.
  9. Ostudzony krem wyłóż na ciasto i udekoruj pokrojonym na plasterki mango.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?