Oryginalne spaghetti carbonara

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Nastaw osoloną wodę na makaron (około 1 litr na 100g). Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj spaghetti i gotuj na małym ogniu aż będzie al dente.
  2. W między czasie przygotuj sos. Do miski wbij jajka i rozmieszaj na jednolitą masę. Dodaj 3 łyżki stołowe startego sera. Dodaj sól oraz świeżo mielony pieprz i wymieszaj. Nie dodawaj śmietany! Sos i tak będzie pyszny i kremowy.
  3. Boczek pokrój na spore kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj mięso. Smaż aż będzie rumiane, tak jak lubisz. Następnie odstaw patelnię z ognia i zbież nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
  4. W tym momencie makaron powinien już być gotowy. Odlej wodę i przełóż makaron na patelnię, na której znajduje się boczek.
  5. Wymieszaj dokładnie makaron z boczkiem. I odczekaj ok 2 minuty żeby spaghetti nieco przestygło. Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę.
  6. Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem.
  7. Wyłóż spaghetti na talerze i obficie posyp tartym serem Pecorino Romano, parmezanem lub innym twardym włoskim serem. Dodaj pieprzu do smaku.

Opis przepisu:

Kuchnia włoską można opisać dwoma słowami - jest pyszna i prosta! Włosi z kilku podstawowych składników są w stanie wyczarować wspaniałe potrawy. Dokładnie takie jest dobrze znane spaghetti a la carbonara. Tutaj w wersji oryginalnej - bez dodatku śmietany.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Kasiołek
    Fajna carbonara, zrobiłam wg. przepisu i smakowała podobnie do tej, co jadłam we Włoszech. Warto pamiętać, że do takich dań najlepiej używać autentycznego makaronu np. arrighi, bo od tego też zależy smak dania.
  • Olga_S
    mój mąż robi zasze do carbonary sos z jajek z serkiem bieluch (naturalny), do tego dodaje tarty pecorino. Polecam spróbowac taką wersję
  • jarocka
    Nie do konca prawda !!!! Nie znacie prawdziwej carbonary!!! Zapraszam do Wloch pracuje w renomowanych restauracjach od 17 lat znam doskonale przepis haha pozdrawiam. Winiary uzyawam sosu do pieczeni jasny ciemny super
  • olalily
    pyszne
  • Robertka
    Pięknie napisany przepis na klasyczną carbonarę! Mmmm poczułem jak na wakacjach w Rzymie :)))

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?