1

2

Przepisy

Zupa krem z dyni

4/5 4 16 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 8 porcji

Dynia - królowa jesieni – zachwyca bogactwem swojej rodziny – istnieje ponad 20 gatunków tego warzywa. Każdy z nich charakteryzuje inny kształt, kolor, zapach i smak. Do przygotowania zup kremów z dyni polecamy szczególnie dynię muszkatołową o soczystym, lekko owocowym w smaku miąższu. Zupę krem z dyni koniecznie dopraw imbirem – świeżym lub suszonym – i podawaj z ulubionymi dodatkami - grzankami, makaronem, kluskami, groszkiem ptysiowym lub z tym, na co tylko masz ochotę!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dynię i marchewkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
  2. Wymieszaj w misce z Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY, łyżką oliwy i czosnkiem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  4. Rozłóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do miękkości.
  5. Następnie przełóż do garnka, zalej 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 20 minut.
  6. Na koniec zmiksuj blenderem, dopraw imbirem, pieprzem i Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY do smaku.
  7. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, grzankami lub groszkiem ptysiowym i odrobiną oliwy.

1 wskazówka do przepisu

  • ja
    krem musi być gęsty

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: