Zupa krem z dyni

Oceń ten przepis!

4/5 4 49 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 38 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 8

4/5 4 49 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dynię i marchewkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
  2. Wymieszaj w misce z Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY, łyżką oliwy i czosnkiem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do miękkości.
  4. Następnie przełóż do garnka, zalej 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 20 minut.
  5. Na koniec zmiksuj blenderem, dopraw imbirem, pieprzem i Przyprawą do zup, sosów, sałatek WINIARY do smaku.
  6. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, grzankami lub groszkiem ptysiowym i odrobiną oliwy.

Opis przepisu:

Dynia - królowa jesieni – zachwyca bogactwem swojej rodziny – istnieje ponad 20 gatunków tego warzywa. Każdy z nich charakteryzuje inny kształt, kolor, zapach i smak. Do przygotowania zup kremów z dyni polecamy szczególnie dynię muszkatołową o soczystym, lekko owocowym w smaku miąższu. Zupę krem z dyni koniecznie dopraw imbirem – świeżym lub suszonym – i podawaj z ulubionymi dodatkami - grzankami, makaronem, kluskami, groszkiem ptysiowym lub z tym, na co tylko masz ochotę!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?