1

2

Przepisy

Curry z dynią z Bulionem Warzywnym Winiary

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 50 minut

porcje: 4 porcje

Curry to indyjski sposób przyrządzania potraw. Zazwyczaj danie to składa się z podanych w sosie warzyw, mięsa lub ryb. Jest wiele smakowych odmian curry, podobnie jak wiele jest kulinarnych gustów i upodobań. Do przyrządzenia sosu możesz więc użyć kurkumy, imbiru, kolendry, goździków, cynamonu i wielu innych! Nasz pomysł na tę potrawę to curry z dynią i bulionem warzywnym - dynię, cukinię, paprykę i pierś z kurczaka przyrządzamy z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki, a całość posypujemy świeżą kolendrą. Curry z dynią i bulionem warzywnym to danie, które idealnie wkomponuje się w Twoje jesienne menu!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj Bulion warzywny WINIARY.
  2. Kurczaka pokrój na spore kawałki.
  3. Pokrój warzywa – dynię i paprykę czerwoną w grubą kostkę, cebulę na ćwiartki, a cukinię – w grube plastry.
  4. Na bardzo głębokiej patelni typu wok lub w garnku podgrzej oliwę.
  5. Wrzuć kurczaka i dodaj czerwoną pastę curry. Smaż na dużym ogniu przez około 3-5 minut.
  6. Wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj pokrojone warzywa. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (około 15 minut).
  7. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny lub limonki.
  8. Całość udekoruj świeżą kolendrą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: