1

2

Przepisy

Luksusowy krem grzybowy z kaczką i maślanymi chipsami

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 2 porcje

Luksusowy krem grzybowy z kaczką I maślanymi chipsami to danie, którym zachwycisz swoich gości. Pieczone ziemniaki dodane do zupy smakują niebiańsko przede wszystkim dzięki maślanej marynacie z dodatkiem rozmarynu. Luksusowy krem grzybowy z kaczką i maślanymi chipsami w trakcie gotowania podlewany jest białym, wytrawnym winem, dzięki czemu danie zyskuje jeszcze bardziej szlachetny smak. Na koniec gotową zupę dekorujemy rumianymi filetami z kaczki. Aromatyczny krem grzybowy z kaczką i maślanymi chipsami to danie wykwintne i eleganckie – idealne na przyjęcia!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kartofle obierz, jeden z nich zetnij na mandolinie w cienkie plasterki. Wymieszaj z masłem i sporą szczyptą soli oraz rozmarynu. Rozłóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piecz, aż będą złociste i chrupkie.
  3. Filet połóż na zimnej patelni skórką do dołu i trzymaj na średnim ogniu, aż skórka się ładnie zrumieni. Obróć i smaż jeszcze 5–7 min. Zdejmij i przykryj pod folią aluminiową.
  4. Tłuszcz ze smażenia zlej do garnka, rozgrzej.
  5. Wrzuć posiekaną szalotkę, zeszklij.
  6. Dołóż drugi kartofel pokrojony w małą kostkę, zalej winem i gotuj prawie do miękkości.
  7. Zupę grzybową rozprowadź w 1/2 l zimnej wody, wlej do garnka, gotuj 5 min.
  8. Wlej śmietanę, zmiksuj blenderem.
  9. Rozlej do talerzy, do każdej porcji włóż plasterki piersi kaczki i chipsy, oprósz pieprzem i rozmarynem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: