1

2

Przepisy

Kwaśna jałowcowa kartoflanka

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 6 porcji

Kwaśna, jałowcowa kartoflanka to połączenie tradycyjnych, polskich smaków z aromatami pysznych dodatków – kapusty kiszonej i kminku. Gęsta jałowcowa kartoflanka to zupa rozgrzewająca, a dodatek suchej kiełbasy sprawia, że chochla kwaśnej kartoflanki potrafi nasycić na bardzo długo. Zupa ziemniaczana doskonale smakuje jedzona w towarzystwie świeżego pieczywa. Pyszności!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w plasterki i przypiecz w suchym, rozgrzanym garnku z grubym dnem.
  2. Zalej 1/2 l gorącej wody.
  3. Kiedy się zagotuje, wrzuć obrane warzywa: kartofle pocięte w kostkę i półplasterki marchewki oraz liść laurowy.
  4. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj pokrojoną kiszoną kapustę. Duś razem 5 min.
  5. Zawartość opakowań Kartoflanki Winiary rozprowadź w 5 szklankach zimnej wody, wlej do garnka, gotuj ok. 10 min.
  6. Przypraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
  7. Podawaj ze świeżym chlebem.

1 wskazówka do przepisu

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: