Kwaśna jałowcowa kartoflanka

5/5 5 6 5 1
5/5 5 6 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 40 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w plasterki i przypiecz w suchym, rozgrzanym garnku z grubym dnem.
  2. Zalej 1/2 l gorącej wody. Zagotuj.
  3. Kiedy się zagotuje, wrzuć obrane warzywa: kartofle pocięte w kostkę i półplasterki marchewki oraz liść laurowy. Gotuj.
  4. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodaj pokrojoną kiszoną kapustę. Duś razem 5 min.
  5. Zawartość opakowań Kartoflanki Winiary rozprowadź w 5 szklankach zimnej wody, wlej do garnka, gotuj ok. 10 min.
  6. Przypraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
  7. Podawaj ze świeżym chlebem.

Opis przepisu:

Kwaśna, jałowcowa kartoflanka to połączenie tradycyjnych, polskich smaków z aromatami pysznych dodatków – kapusty kiszonej i kminku. Gęsta jałowcowa kartoflanka to zupa rozgrzewająca, a dodatek suchej kiełbasy sprawia, że chochla kwaśnej kartoflanki potrafi nasycić na bardzo długo. Zupa ziemniaczana doskonale smakuje jedzona w towarzystwie świeżego pieczywa. Pyszności!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?