1

2

Przepisy

Ogórkowa z mięsem i ryżem

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

Zupa ogórkowa z mięsem i ryżem to pomysł na nową wersję tradycyjnej ogórkowej. Zamiast ziemniaków dodajemy do niej mielone mięso i ryż. Mimo tej wariacji zupa ogórkowa nie traci nic ze swojej tradycyjnej, uroczej prostoty – całość zabielamy śmietaną i doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Pomysł na zupę ogórkową z mięsem i ryżem to przepis mniej tradycyjny, ale tak samo niezawodny, i oczywiście – wyjątkowo smaczny!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło.
  2. Wyciśnij przez praskę czosnek, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij mieszając. Dodaj mielone mięso i smaż, przegarniając łopatką, aż się zrumieni.
  3. Zalej 5 szklankami wody, dołóż startą na grubych oczkach marchewkę, doprowadź do wrzenia i wsyp ryż.
  4. Gotuj, często mieszając, aż ryż będzie prawie miękki.
  5. Zawartość opakowania Zup ogórkowych rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka. Gotuj często mieszając ok. 7 min.
  6. Na koniec zabiel śmietaną, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: