1

2

Przepisy

Pikantna zupa fasolowa

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 6 porcji

Zapraszamy w podróż po kolorowym Meksyku, gdzie kulinarny prym wiodą papryka, pomidor i fasola. Przygotuj z nami pikantną zupę fasolową pełną meksykańskich smaków i aromatów – różnokolorowych papryk, czerwonej fasoli, pikantnej kiełbasy i mielonej papryki do smaku. Dla miłośników polskiej kuchni również nie brak tu rarytasów – do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Pikantna zupa fasolowa to rozgrzewający wywar i jednocześnie solidna dawka energii.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  3. Różnokolorowe papryki oczyść z pestek i białych błon, pokrój w paski.
  4. Marchew i kartofle obierz i pokrój w kostkę.
  5. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  6. W garnku z grubym dnem rozgrzej ok. 3 łyżek oleju.
  7. Wrzuć czosnek, podsmaż, aż zacznie ciemnieć.
  8. Dołóż cebulę, przesmaż aż zacznie mięknąć.
  9. Dodaj pokrojone kartofle i marchewkę, mieszając podsmaż ok. 3 min.
  10. Następnie włóż papryki i plasterki kiełbasy i zamieszaj. Oprósz przyprawami, podduś ok.3 min.
  11. Zalej 1 l gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
  12. Zawartość opakowań zupy fasolowej rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka.
  13. Od momentu wrzenia gotuj ok. 7 min, często mieszając.
  14. Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
  15. Na koniec można dodać osączoną z zalewy fasolę i mocno całość zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: