Pikantna zupa fasolowa

4/5 4 22 5 1
4/5 4 22 5 1
  • Przygotowanie: 37 min.

  • Oczekiwanie: 33 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  2. Różnokolorowe papryki oczyść z pestek i białych błon, pokrój w paski.
  3. Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzej ok. 3 łyżek oleju. Wrzuć czosnek, podsmaż, aż zacznie ciemnieć. Dołóż cebulę, przesmaż aż zacznie mięknąć.
  5. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmaż ok. 3 min.
  6. Następnie włóż papryki i plasterki kiełbasy i zamieszaj. Oprósz przyprawami, podduś ok.3 min.
  7. Zalej 1 l gorącej wody, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
  8. Zawartość opakowań zupy fasolowej rozprowadź w 1/2 l wody, mieszając wlej do garnka. Od momentu wrzenia gotuj ok. 7 min, często mieszając.
  9. Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
  10. Na koniec można dodać osączoną z zalewy fasolę i mocno całość zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Opis przepisu:

Zapraszamy w podróż po kolorowym Meksyku, gdzie kulinarny prym wiodą papryka, pomidor i fasola. Przygotuj z nami pikantną zupę fasolową pełną meksykańskich smaków i aromatów – różnokolorowych papryk, czerwonej fasoli, pikantnej kiełbasy i mielonej papryki do smaku. Dla miłośników polskiej kuchni również nie brak tu rarytasów – do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Pikantna zupa fasolowa to rozgrzewający wywar i jednocześnie solidna dawka energii.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?