1

2

Przepisy

Zupa krem z dyni

4/5 4 8 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 4 porcje


Zupa krem z dyni to posiłek przede wszystkim zdrowy – dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, potas, wapń oraz fosfor, a co najważniejsze – nawet po ugotowaniu nie traci swoich właściwości. Dynia wzmocni też Twoją odporność, zwłaszcza gdy podasz ją w formie aromatycznego, rozgrzewającego kremu.

Krem z dyni to iście jesienna zupa – idealna na słotę i niepogodę, a jej rozgrzewające właściwości mogą okazać się niezastąpione także w sezonie gryp oraz przeziębień. Do zupy dodaj imbir, mleczko kokosowe i sok z cytryny, a podawaj ją z prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i grzankami. Krem z dyni to recepta na aromatyczne i pyszne rozpoczęcie jesiennego sezonu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości ok 30-40 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
  4. Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę Rosołu wołowego WINIARY, imbir i śmietankę (możesz ją zastąpić też mlekiem kokosowym).
  5. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut a następnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta - dolej odrobinę wody.
  6. Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i z grzankami.

3 wskazówki do przepisu

  • alka666
    Najpierw na oleju podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i dodałam świeżo stary imbir. Potem dodałam pokrojoną dynię i bulion. Po ugotowaniu do miękkości zmiksowałam. Dodałam mleka kokosowego, pół strąka czerwonej papryki pokrojonej w kostkę, dwie łyżki czerwonej soczewicy i pomidora. Można koncentrat pomidorowy.
  • Dorota
    Jeśli nie mamy dostępu do piekarnika, to miąższ z dyni możemy ugotować w małej ilości wody, a następnie zmiksować blenderem.
  • Kasia
    Aby zupa była słodsza możemy dodać marchewkę. Imbir możemy zastąpić odrobiną curry i słodką papryką

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: