Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plasterki grubości około 0,5 cm. Posyp z obu stron solą i słodką papryką.
  2. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż skórka i miąższ delikatnie zbrązowieją (około 20 minut). Odstaw do wystudzenia.
  3. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.
  4. Posiekaj natkę pietruszki.
  5. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, sparzywszy ją uprzednio wrzątkiem.
  6. Wystudzoną kaszę wymieszaj z natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką majonezu WINIARY. Wymieszaj.
  7. Układaj farsz na plasterkach bakłażana, zwijaj i spinaj wykałaczką.

Opis przepisu:


Do przygotowania roladek z bakłażana nadziewanych kaszą pęczak potrzebujesz zarumienionych w piekarniku plastrów bakłażana oraz kaszy z dodatkiem startej skórki cytrynowej i świeżej natki.

Jeśli urządzasz przyjęcie dla rodziny lub spotkanie dla znajomych, warto przygotować roladki z bakłażana z kaszą pęczak jako przystawkę. To lekka, efektowna przekąska, która na pewno wywoła zachwyt Twoich gości!

Jeśli chcesz przygotować roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak, ale nie masz bakłażana, nie martw się - możesz z powodzeniem zastąpić go cukinią. Jeśli natomiast jesteś amatorem serów, do farszu dodaj fetę lub oscypek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?